TRÄNINGEN

Vår träning bygger på disciplin och respekt och följer ett strikt mönster. Våra ledord är: hänsyn, respekt, tålamod och ödmjukhet.

TRÄNING FÖR VUXNA

I dessa grupper tränar alla ungdomar och vuxna från 15 år.

Ett typiskt pass inleds med uppställning, en kortare meditation följt av en hälsningsceremoni. Därefter värmer vi upp ordentligt innan eleverna påbörjar karateträningen. Vissa pass innehåller mer av kihon, kata eller kumite beroende på instruktören. För de som vill träna fighting finns det speciella pass på tisdagar detta. Det sista vi gör innan vi lämnar dojon är en kortare meditation för att varva ned, för att sedan ställa upp och hälsa igen.

Klicka här för att läsa mer om vuxenträning hos Uppsala Kyoushin Karate.

TRÄNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

I dessa grupper tränar barn och ungdomar från 8 till 14 år.

Ett typiskt pass inleds med uppställning, en kortare meditation följt av en hälsningsceremoni. Därefter värmer vi upp ordentligt innan eleverna påbörjar teknikträning. Vi avslutar med mer konditionsinriktad träning eller lekar för de yngsta barnen. Det sista vi gör innan vi lämnar dojon är en kortare meditation så att barnen vår varva ned, för att sedan ställa upp och hälsa igen.

Klicka här för att läsa mer om barn- och ungdomsträning hos Uppsala Kyoushin Karate.

PERSONLIG UTVECKLING - BODY, MIND, SPIRIT

Karate handlar om personlig utveckling där du alltid strävar efter att lära dig mer, att göra bättre och att växa som människa. När du tränar karate lär dig att behärska din kropp på ett helt nytt sätt samtidigt som du tränar ditt psyke.

För att du ska kunna hantera besvär i livet på ett bra sätt behövs det en balans mellan sinne, kropp och själ. Det ena kan inte existera utan det andra. Med karate stärker du kopplingen mellan elementen genom att fokusera dig på träningen och hur du ska utföra den.

KARATENS DELAR

TAISO

Taiso är de fysiska övningar som stärker kroppen och ökar muskelstyrkan. Det är till exempel armhävningar, situps och mitsövningar (slagkuddar). I kyokushin karate är det stor tonvikt på taiso.

ZAZEN

Zazen är benämningen för meditation. Varje träningspass inleds och avslutas med en kort meditation. Inledningen är till för att samla tankarna och koncentrationen kring den kommande träningen och avslutningen är för att samla ihop intrycken från träningen och sätta punkt för passet.

KUMITE

Kumite är sparring i en eller annan form. Dels finns det formell sparring med uppgjorda tekniker (Sanbon- och Ippon- Kumite), och dels finns det fri sparring, Jiju kumite. När Sosai Oyama intoducerade Jiju kumiten var det något nytt. Tidigare hade karaten i princip bara bestått av Kihon och Kata träning.

KIHON

Kihon är benämningen på karatens tekniker i grundform. Genom gedigen grundformsträning lär man sig hur tekniken ska genomföras. Sosai Oyama skapade Kyokushin från en princip kallad cirkeln och punkten. Rent praktiskt innebär det bland annat att Kyokushin stilen använder cirkulära rörelser för att avvärja attacker och att tekniker tar kortaste vägen mellan teknikens start- och slutpunkt.

KATA

Kata är förutbestämda mönster av kihontekniker mot tänkta motståndare. Inom de traditionella karatestilarna finns det ungefär 70 kator varav runt 30 stycken används. När Sosai Oyama skapade Kyokushin kombinerade han katamönstren från de båda stilarna, Shotokan och Gojo-Ryu, han tidigare bemästrat.